Coronatid har også været hyggetid

Corona krisen der efterhånden nærmer sig at have stået på i et år, har ændret vores liv på mange måeder. En af de ting vi især har måtte indstille os på, er at vi skal blive hjemme om aftenen. Vi skal ikke samles mange mennesker, og eftersom alle restauranter og andre beværtninger er lukket, er det også meget begrænset hvad mulighederne er.

Det har fået mange af os, til at få øjnene op for en god gammel dansk tradition, som vi rent faktisk er kendt i hele verden for – hygge. Mange af os har i det forgangne år nemlig brugt mange flere aftenener hjemme, end vi normalt ville have gjort det.

Krisens vindere og tabere

Der er ingen tvivl om, at krisens helt store tabere i denne sammenhæng naturligvis er de mange restauranter der må holde lukket, og ikke får gæsterne ind og sidde. Nogle af dem kører med stor succes take-away menuer, hvor man kan få snerten af at være ude og spise, selvom det jo ikke bliver det samme. Disse løsninger har fået mange restauranter til at holde skindet på næsen, men de kan ikke tjene penge på vin, vand, kaffe og lignende, så samme indtjening får de ikke. Det er desuden langt fra alle sammen, der kan tilbyde dette.

Blandt vinderne, hvis man kan tale om sådan nogle, er de mange take-away restauranter. Principielt er der ikke meget der har ændret sig for dem, udover der naturligvis er regler om mundbind og lignende. Ligesom deres kunder ikke må spise på stedet. De har godt nok fået lidt mere konkurrence fra restauranter der nu også leverer take-away, men mængden af hyggeaftener er eksploderet.

Samtidig er der mange der har lidt flere penge mellem hænderne. Dels på grund af indefrosne feriepenge og lignende. I høj grad dog også fordi der ikke er så meget at bruge pengene på, og at men derfor gerne bruger lidt ekstra. I stedet for at hente en pizza, er der mange der bestiller sushi som take-away. Der er også mange, der måske vælger en lidt dyrere flaske vin end de ellers ville have gjort. Simpelthen fordi man både har lidt mere at gøre godt med, og også fordi man gerne vil skrue lidt op for hyggen, når det hele godt kan være sådan lidt op af bakke.

Streamingtjenesterne er nogen af de andre, der har nydt godt af de mange timer der tilbringes hjemme. Tusinder og atter tusinder har købt abonnementer på alt fra Disney+ og Netflix til Amazon Prime og Viaplay.